Veštičji praznik (mali sabat) Mabon

 

Ćao Tarot bebice! Danas pričamo o veštičjem prazniku koji spada u male sabate i nastupa krajem septembra. U pitanju je Mabon – poslednji mali Sabat koji pada na jesenji ekvinocij. Ekvinocij je ravnodnevnica, što znači da u dan i noć traju podjednako dugo i simbolizuju balans. Jesenja ravnodnevnica je vreme spuštanja boginje u Podzemlje, a sa njenim odlaskom svedočimo umiranju prirode i nailasku zime. Ovaj mit najbolje opisuje silazak boginja Demetre i Persefone. U paganskom svetu ovaj period od 20. do 23. septembra poznat je kao Mabon, vreme jednakosti svetla i mraka, vreme druge žetve, ali i vreme kada prihvatamo da zemlja umire.

Jesenji ekvinocij je vreme ravnoteže dana i noći, svetla i mraka. Od trenutka septembarske ravnodnevnice jačina Sunca se smanjuje, sve do decembarskog solisticija, kada Sunce ponovo raste i postaje jače. Ovo je keltski festival zahvalnosti. Poznat je i kao Festival Avalona i Festival Vina. Za Kelte, Avalon je misteriozno mesto zemlje mrtvih. Kao takav, u keltskoj tradiciji predstavlja vreme poštovanja mrtvih, groblja, davanje zahvalnosti za sezonu berbe i nagradu koju ona pruža. Iako mnogi posmatraju  žetvu kao festival života ona je i festival smrti prirode i svega sto je ona dala. Ako je Samhain (Noć veštica) veštičja Nova godina, onda je Mabon priprema za Novu godinu.

Oltarski ukrasi mogu biti savršen način da obeležimo Mabon, a jednostavni rituali sa magijom sveća tokom ovog perioda mogu da donesu dugoročne blagoslove. Ovo je period rituala za zaštitu kuće, prosperitet, bogastvo i balansiranje unutrašnjeg bića.

Simboli: Vino, Žirevi, Žito, Jabuke, Grožđe, Suvo lišće…

Biljke: Hrast, Duvan, Bršljen Žalfija…

Boje: Braon, Crvena, Narandžasta, Tamno zelena.

🔮

POSETITE
TAROTBEJB MAGIC SHOP
TAROTBEJB INSTAGRAM
TAROTBEJB YOUTUBE

🔮

čitajte još
10 APLIKACIJA ZA MODERNE VEŠTICE
Satana, Saturn i Đavo
5 RAZLIKA IZMEĐU BLIZANAČKIH DUŠA I KARMIČKE VEZE