Tarot za početnike: Velika Arkana

 

Ćao Tarot bebice, stigli smo do velike arkane! Da utvrdimo gradivo: Tarot se sastoji od 78 karata koje se koriste za rešavanje problema, sticanje nove perspektive, samorazvoj i naravno proricanje. Tarot špilovi imaju nekoliko osnovnih sistema koje je potrebno naučiti da bi se jednostavno savladao celokupan Tarot.

Moguće je i napamet učiti značenje svake pojedinačne karte, ali to je naporno i dovodi do odustajanja dok se povezivanjem osnovnih principa skoro svaka karta može adekvatno tumačiti. Postoji nekoliko osnovnih sistema u Tarotu: velika arkana, mala arkana, brojevi i simboli. Danas ćemo pričati o Velikoj arkani. 

Ludino putvanje – Velika arkana:

Velika arkana slikovito prikazuje čovekovo putovanje ka prosvetljenju ili osobađanju. Velika arkana se takođe naziva i Ludino putovanje zato što je Luda nulta karta. Svaka karta predstavlja jedan životni period, a Luda predstavlja svež početak. Luda je naivni putnik, veliki avanturista, spreman i željan da iskusi sve sto život može da pruži. Ona je skitnica koja je spremna da zakorači u nove uloge, nove situacije, spremna da eksperimentise bez straha da će nešto krenuti po zlu. 

U Ludinom putovanju, svaka karta predstavlja odvojenu fazu ličnog razvoja i transformacije. Na početku Luda otkriva svet oko sebe i sve spoljašnje mu je zanimljivo, da bi se negde od sredine (od karte Pustinjak) okrenula sebi i istraživanju sopstvene ličnosti.

PREPORUČUJEMO BABY WITCH PAKET

Velike Arkana se sastoji od 22 karte koje simbolično predstavljaju životno putovanje i one se kreću ovim redosledom:

0 – Luda

I – Mag

II – Prvosveštenica 

III – Carica 

IV – Car

V – Prvosveštenik

VI – Ljubavnici 

VII – Kočija

VIII – Snaga 

IX – Pustinjak

X – Točak sreće

XI – Pravda 

XII – Obešeni čovek

XIII – Smrt

XIV – Umerenost 

XV – Đavo 

XVI – Kula 

XVII – Zvezda 

XVIII – Mesec 

XIX – Sunce 

XX – Vrhovni sud

XXI – Univerzum

PREPORUČUJEMO TAROT KARTE

Da bi smo bacili brz pogled na Ludino putovanje, podelimo karte velike arkane u tri reda od po sedam karata. Svaki red opisuje tri faze života: mladost, odraslo doba (zrelost) i starost (mudrost).

Prvi red: Mag nas uči kao pokreti i volja mogu promeniti svet oko nas. Carica i Car su roditeljske figure od kojih učimo. A susrećemo se i sa prvim figurama autoriteta (Prvosveštenik). U pubertetu se prvi put zaljubljujemo počinjemo da mislimo o sebi kao o Ljubavnicima. Na kraju se krećemo putu punoletstva kao Kočijas.

Drugi red: Kao mladi punoletnici, usavršavamo druge životne lekcije: nalazimo Snagu i hrabrost da se suočimo sa našim strahovima i nesigurnošću. Kako odrastamo tako avanture i istraživanje sveta menjamo samorazvojem i otkrivanjem sopstvene linosti (kao Pustinjak). Doživljavamo uspone i padove (Točak sreće). Učimo se staloženosti i Pravdi. Mnogi od nas nauče da se žrtvuju kao Obešeni, suočimo se sa velikim turbulencijama i promenama koje ponekad ne možemo da kontolišemo (Smrt) da bismo otkrili Umerenost.

Treći red: Što smo stariji, to su nam lekcije kompleksnije. Suočavamo se sa našim unutrašnjim demonima (Đavo) i doživljavamo neočekivane potrese (Kula) koji ponekad zahtevaju da iz temelja izgradimo sve iznova. U isto vreme, učimo i svetlu stranu: da se vodimo i prosvetljujemo kroz Zvezdu, Mesec i Sunce. Učimo da oprostimo i odbacimo loše u životu (Vrhovni sud).  Poslednja lekcija je da svaki kraj vodi u Univerzum novog početka.

🔮

POSETITE
TAROTBEJB MAGIC SHOP
TAROTBEJB INSTAGRAM
TAROTBEJB YOUTUBE

🔮

čitajte još
MAGIJSKI PEČATI ZA PRIZIVANJE I KONTROLU DEMONA
ZNAKOVI ZODIJAKA KOJI IMAJU NAJJAČE MAGIJSKE SPOSOBNOSTI
SEX MAGIJA 101: OD OSNOVA DO RITUALA