Simbolika Tarot Karata: Prvi deo

 

Ćao Tarot bebice! Danas vam šerujem prvi tekst iz novog serijala o Tarotu. Simboli na kartama su naš novi hot topic! Crne mačke, anđeli na ramenu, voda koja teče… Nijedan detalj na Tarot kartama nije slučajno tu. Pričaćemo o značenjima najpopularnijih simbola u Tarotu, kako vam oni mogu olakšati gledanje sudbine i jačanje intuicije. Učenje Tarota ne mora uopšte da bude teško kada umesto bubanja svake karte pređete na igru.

PREPORUČUJEMO TAROT KARTE

Simbolizam i misticizam su utkani u Tarot i svaka karta je simbol za sebe. Pored pojedinačnih značenja koje karte nose, postoje određeni simboli koji se više puta ponvljaju u špilu, a moguće je da niste ni znali za značenja koja oni imaju. Tarot je takođe u uskoj vezi s magijom i religijom pa tako vuče simboliku iz Kabale, Hrišćanstva, Judeizma, Paganizma i naravno – Astrologije. Tarot je takođe usko povezan sa numerologijom i svaka karta ima broj, a brojevi posebna značenja, a više o tome možete pročitati ovde.

Simboli o kojima ću govoriti se odnose na najpopularniji špil u upotrebi – Rider Waite. Imajte na umu da različiti špilovi mogu biti iscrtani drugačije i imaju različitu simboliku. Rider-Waite tarot špil sa 78 karata (mala i velika arkana) možete nabaviti ovde.

Sada ćemo dekodirati neke od glavnih simbola sa Tarot karata. Važno je napomenuti da kolektivna značenja simbola ne moraju uvek da se poklapaju sa emocijama i značenjma koja vi vezujete za određeni simbol. Tradicionalne interperetacije ne moraju da se prate po svaku cenu ako vam intuicija snažno i jasno govori šta neka karta poručuje.

KRUG

Krugovi u Tarotu imaju tradicionalno značenje večnosti. Krug nema ni početak ni kraj – on ide u nedogled, u beskonačno. Krugovi nam govore da kraj nije stvarno kraj, već sasvim novi početak. Krug nema ograničenja kao što ima pravougaonik – njega ništa ne zaustavlja. Na Magovoj karti vidimo ovaj symbol, a Mag je upravo početna tačka stvaranja svih ideja.

MAČKA

Mačke su misteriozna i zatvorena bića. One su tradicionalno povezane sa vešticama i magijskom praksom. Mačke pored misterije simbolizuju i nezavisnist, jedinstveni cilj, plemenitost, radoznalost i žensku energiju. Mačke nikome ne otkrivaju svoje motive, pa tako ni vi ne treba svima da otkrivate vaše tajne. Na primer, na Kraljici štapova možemo videti kako mala crna mačka gotovo neprimetno sedi po strani. Ona ozančava ono mistično što ne vidimo na prvi pogled. Ona je kraljičina tamna strana koja je posvećena magiji i okutnom.

ZAMAK

Zamak je simbol koji se često pojavljuje u Tarotu. Iako se za zamak generalno vezuje stabilnost, zaštitu, snagu, bogatstvo, odbranu i ostvenje dugoročnih ciljeva, važno je posmatrati celokupnu sliku. U našem Tarotu se skoro svaki zamak na kartama pojavljuje u pozadini. Zamak u daljini može da se posmatra kao tračak nade i ono što nas čeka na kraju dugog puta. Zamak u pozadini je znak da će se sadašnje žrtve i investicije isplatiti – zamak naslućuje nagradu – bila ona spiritualna, materijalna ili emotivna.

ANĐEO

Na najosnovnijem nivou, anđeli su nosioci poruka. Oni predstavljau jasnoću, poruke, komunikaciju i otvaranje. To znači da treba da se otvorite za nova znanja i iskustva. Kada vam se u Tarotu javi anđeo treba da obratite pažnju na to kako komunicirate sa drugima. Oni ukazuju na to da treba da pronađete balans, odnosno ravnotežu između onog što je materijalno i onog što je duhovno. U zavisnosti od karte na kojoj se pojavljuje anđeo ćete znati na koju sferu komunikacije se odnosi. Na primer, ako je u pitanju karta pehara – treba da obratite pažnju i korigujete način komuniciarnja sa ljubavnim partnerom, ako je anđeo na karti pentakla, onda u verovatno treba da pazite na poslovnu komunikaciju.

PTICE

Ptice su vesnici proleća, a u Tarotu možemo reći da one donose dobre vesti. Ptice znače da se na pravom mestu za uzvišenu komunikaciju i inspiraciju. Ptice pripadaju nebu i vazduhu – zato se one vezuju za misli i ono unutrašnje, duhovno. One su simboli uzdizanja, nade, visokih (ali ne i nedostižnih) ideala, inspiracije, drugačijeg pogleda na stvari (ptičija perspektiva) i navigacije misli. Ptice su veza između zemlje i neba. Slično anđelima, one donose poruke sa neba (nesvesno, uzvišeno, rajski) na zemlju (svesno, pratično, materijalni svet).

Pitice kao simbole vidimo na nekoliko karata. Na primer na kartama Svet i Kolo sreće iz velike arkane one stoje u relaciji sa fiksnim horoskopskim znakom – Škorpijom, koji se uglavnom predstavlja kao orao.

🔮

POSETITE
TAROTBEJB MAGIC SHOP
TAROTBEJB INSTAGRAM
TAROTBEJB YOUTUBE

🔮

čitajte još
RITUAL ZA PUN MESEC
10 APLIKACIJA ZA MODERNE VEŠTICE
LJUBAVNI RITUAL: DA TE SANJA