Samhain: Noć veštica (veliki sabat)

 

Ćao Tarot bebice! Približava nam se najpoznatiji veštičji praznik – Samhain, odnosno Noć Veštica. Ovaj sabat je naša Nova godina. Kada govorimo o veštičjim praznicima, godina se deli na dva dela. Topli deo godine – leto – kojim vlada Bog i hladni deo godine kojim vlada Boginja. Sabati kojima se godina deli su Samhain (31. 10.) i Beltane (01.05.). Važno je napomenuti da vešticama dan traje od jednog do drugog zalaska Sunca pa zato praznici traju po dva dana. Svaki veliki praznik označava novi period u godišnjim dobima.

Sabati su veštičji praznici, a esbati su ritualna veštičja okupljanja najčešće na pun Mesec. Tokom praznika slavimo prirodu i arhetipska božanstva. Ne moraš biti religiozna veštica da bi slavila sabate.

SAMHAIN

Samhain, kraj leta, je najvažniji veštičji praznik. U popularnoj kulturi se naziva Noć Veštica, odnosno Halloween. Ovaj praznik pada između jesenjeg ekvcinocija i zimskog solisticija. U bukvalnom prevodu Samhain znači kraj leta. Ovo vreme za vešticu predstavlja Novu godinu. Samhain predviđa zimu i govori da dolazi period kada će se biljke i hrana sušiti, odnosno da je žetvama kraj. Ono što ostane na polju se ne sme dirati, već se ti plodovi ostavljaju različitim duhovima prirode.

To je vreme kad duše napuštaju ovaj svet. Veruje se da je na Samhain prozor između našeg i natprirodnog sveta najtanji. Zbog toga je ova noć izuzetno povoljna za rad sa onozemaljskim entitetima – božanstvima, duhovima, demonima, ali i kirstalima i kartama.

Na Samhain se prvo Gozba Mrtvih slavila u većini keltskih zemalja tako što bi se ostavljali darovi na oltarima i pragovima za lutajuće duše mrtvih. Mnoge veštice i danas nastavljaju ovu tradiciju tako što pale jednu sveću na prozoru kako bi pokazala dušama predaka i voljenih osoba put kući.

PREPORUČUJEMO VODIČ ZA VEŠTICE

Takođe se postavlja dodatna stolica za stolom za nevidljive goste. Jabuke se zakopavaju uz puteve za izgubljene duše koje nemaju potomaka koji bi se za njih brinuli. I na kraju, jedan običaj koji je postao popularan širom Amerike, buše se repa i bundeve i rezbare se u oblik duhova zaštitnika, jer se ova noć smatrala za noć magije i haosa.

Simboli: Jabuke, Mačke, Metle, Tikve, Fenjeri…

Biljke: Pelin, Hrast, Kadulja…

Boje: Crna, Narandžasta, Bela, Srebrna, Zlatna.

🔮

POSETITE
TAROTBEJB MAGIC SHOP
TAROTBEJB INSTAGRAM
TAROTBEJB YOUTUBE

🔮

čitajte još
KOJI SI TIP VEŠTICE NA OSNOVU VENERINOG ZNAKA?
KAKO DA PLANIRATE VENČANJE POMOĆU ASTROLOGIJE
10 STVARI KOJE SVAKA ISKUSNA VEŠTICA POSEDUJE