Razlike između zapadne i istočne astrologije – đotiš

 

Ćao Tarot Bebice, u ovom tekstu Natalija Hodžić piše o razlikama između zapadne i istočnjačke astrologije – Đotiša. Jedna je svima poznata, a druga je popularna tema samo među iskusnijim poznavaocima Zodijaka.

Ako volite magiju, tarot, astrologiju, numerologiju i želte da pišete za Tarot Bejb blog pošaljite mejl sa tri predloga za tekst na info@tarotbejb.com. Više o uslovima saradnje pročitajte ovde.

Hajde prvo da vidimo šta je to Đotiš?

Vedska astrologija ili Đotiš dolazi sa područja Indije, kao drevna nauka koja se koristila još prije nove ere. Đotiš astrolozi su uglavnom bili matematičari i filozofi koji su pomagali vladarima na dvorovima oko predikcija koje su se odnosile na plodnost zemlje, osvajačke pohode ili gradnje velikih gradova. Naziv Vedska je dobila po tome što je preuzeta iz Veda (drevna mudrost i istina), te se tako prenosila sa koljena na koljeno.

Razlike između istočne i zapadne astrologije

Osnovna razlika između zapadne astrologije i Đotiša je u tome da Đotiš koristi sideralni zodijak koji se drugačije zove Nirayana i predstavlja fiksni zodijak u obliku kvadrata podijeljen u 12 polja, sa 12 vladajućih znakova i 9 planeta (Mjesec,Sunce, Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Rahu i Ketu), gdje prvo polje uvijek počinje sa Lagnom (to bi bio Ascendent u zapadnom). Rahu i Ketu predstavljaju mjesečeve čvorove, Ketu predstavlja južni a Rahu sjeverni mjesečev čvor.

Dok zapadna sa druge strane koristi tropski zodijak u obliku okruglog točka, takođe podijeljenog u 12 polja, sa 12 znakova i 10 planeta(zapadna uključuje Neptun,Pluton i Uran). Prvobitno su ova dva zodijaka bila podudarna, međutim, s obzirom da se tropski zodijak pomjera za po 50 sekundi svake godine, danas ta razlika iznosi oko 23,5 stepena pa ćemo tako u zapadnoj astrologiji biti rođeni u znaku Strijelca, dok u Đotišu u znaku Jarca npr. Podudarnost ova dva zodijaka se se odigrava svakih 26 000 godina. Zapadna astrologija, iako nije tačna po astronomskim proračunima, veoma se dobro kotira i i najrasprostranjenija je u zapadnim zemljama, pa i u Srbiji.

PREPORUČUJEMO TAROT KARTE

U zapadnoj astrologiji se ne daje toliki značaj mjesečevim čvorovima koliko oni igraju bitnu ulogu u tumačenju Đotiša, dok sa druge strane uticaj planeta Uran,Neptun i Pluton u Đotišu ne postoje, jer, kako kažu mudraci, planete koje se ne mogu vidjeti golim okom nemaju uticaj na ličnost. Đotiš daje veliki značaj Rahuu i Ketuu(nazivi za mjesečeve čvorove u Đotišu) u tumačenju natalne karte, prvenstveno u otkrivanju karme vezane za prošle živote, životni put i spoznaju sopstvenog bića.

Tumačenje natalne karte u Đotišu polazi od toga da smo mi nosioci Lagne(podznak ili ascendent), koji kao dominantan znak upravlja našim mislima i na koji način ćemo razmišljati i odnositi se prema životu, zatim se posmatra mjesec, i tek na trećem mjestu se posmatra sunce.

U odnosu na zapadnu, pravila vedske astrologije su poprilično pojednostavljena, planete se posmatraju jednostavno bez obzira na koji stepen padaju u određenom znaku te da li su pri samom vrhu naredne kuće. Međutim, vedska astrologija raspolaže sa mnogo drugih alata tako da predstavlja vrlo složenu filozofiju, a to je uticaj 27 nakšatri koje se koriste kao prediktivna razdoblja u životu pojedinca, gdje je više puta pohvaljena kao tačnija od zapadne.

Na kraju, vedska astrologija prvenstveno se doživljava kao duhovna disciplina koja ima rješenja za prevazilaženje loših planetarnih uticaja svojim remedijalnim mjerama kao što su meditacija, kristali, mantre, rituali itd.

🔮

POSETITE
TAROTBEJB MAGIC SHOP
TAROTBEJB INSTAGRAM
TAROTBEJB YOUTUBE

🔮

čitajte još
ŠTA O VAMA GOVORI DAN NA KOJI STE ROĐENI
SEKS MAGIJA: SKRIVENI FETIŠI NA OSNOVU NATALNE LILIT
NAČINA DA KORISTITE TAROT KARTE AKO NE ZNATE DA TUMAČITE