7 eteričnih ulja za 7 čakri

 

Ćao Tarot bebice! Danas nam Natalija Hodžić piše o magiji eteričnih ulja i kako možemo da ih koristimo za otvaranje svih čakri. Ako volite magiju, tarot, astrologiju, numerologiju i želte da pišete za Tarot Bejb blog pošaljite mejl sa tri predloga za tekst na info@tarotbejb.com. Više o uslovima saradnje pročitajte ovde.

Čakra je sanskritska riječ za ”kotač” i odnosi se na sedam koncentracija energije u našem tijelu. Jednostavnije rečeno, čakre predstavljaju energetske centre na tijelu koji pomažu u regulaciji njegovih procesa, od rada organa preko imuniteta i emocija. Postoji sedam glavnih čakri koje su smještene na našem tijelu od dna kičme do krune glave. Svaka čakra ima svoje ime, boju, vibraciju i upravlja određenim funkcijama u tijelu.

Da bi se postigla potpuna ravnoteža u svim područjima života, čakre moraju biti izbalansirane i usklađene međusobno. Kada se jedna ili više čakri izbaci iz balansa odnosno ukoliko se upotrebljava previše ili premalo, tada dolazi do neravnoteže u duhu, tijelu i umu.

Eterična ulja su jedan od načina kako možemo da održavamo čakre u ravnoteži. Ideja je da se aktivirajuća eterična ulja koriste ukoliko je funkcija čakre usporena, i ona umirijuća za čakre koje su preaktivne. Kombinacija aktivirajućih i umirujućih eteričnih ulja ima cjelokupno i balansirajuće i aktivirajuće dejstvo na čakre pa se često preporučuje korištenje u kombinacijama. Kombinacije su razne, ne postoji pravilo tako da možete da se igrate i istražujete koje kombinacije vam odgovaraju u kojim situacijama.

PREPORUČUJEMO ZODIAC MAJICE

Eterična ulja se mogu miješati sa kokosovim, maslinovim ili nekim drugim uljem koje će biti nosač, nanose se utrljavanjem u tabane masirajući akupunkturne tačke koje se nalaze na tabanima ili direktnom masažom na određenu čakru. Još jedan način konzumacije eteričnih ulja je udisanje ulja koristeći difuzer.

Prva čakra (Muladhara)

Nalazi se u dnu kičme, njena boja je crvena i predstavlja element Zemlje.
Povezana je sa osjećajem sigurnosti.

Eterična ulja za prvu čakru su ona ulja koja nam daju osjećaj mira i sigurnosti.
Jedno od takvih ulja je najstarije eterično ulje poznato čovječanstvu, ulje Miro (engl. Myrrh)

Miris ovog ulja nam donosi osjećaj mira, spokojstva i dobrobiti. Stimuliše mozak, oslobađa od stresa i donosi ravnotežu u korijensku čakru. Povezuje nas sa našim emocijama, pretvara negativno razmišljanje u pozitivno omogućavajući nam da napredujemo sa povećanom energijom i fokusom. Odlično ulje za meditaciju jer ima smirujuće i centrirajuće dejstvo.

Ulje Muškatnog Oraščića je odlično za aktivaciju prve čakre, dok Pačuli i Vetiver umiruju preaktivnu.

Druga čakra (Svadhistana)


Nalazi se u području donjeg stomaka, otprilike 3 centimetra ispod pupka, njena boja je narandžasta.
Povezana je sa kreativnošću.

Ulje Sandalovine svojim drvenastim i zagrijavajućim mirisom nam donosi osjećaj zadovoljstva sobom a zdrav osjećaj zadovoljstva sobom je ključ u izražavanju senzualnosti, kreativnosti, seksualnosti i emocija i to čini ovo ulje najboljim uljem za drugu čakru. Potiče senzualnu i duhovnu ljubav koja nam omogućava pristup osjećajima užitka i radosti.

Ulje Kardamona se koristi za aktivaciju, dok je ulje Ylang Ylanga i ulje Nerolija odlično za smirivanje preaktivne druge čakre.

PREPORUČUJEMO LOVE PAKET

Solarni Pleksus (Manipura)


Nalazi se u gornjem dijelu stomaka i njena boja je žuta.
Povezana je sa osjećajem moći.

Ulje Rimske Kamilice pomaže u opuštanju i balansiranju emotivnog i nervnog sistema. Ima sladak miris i stoljećima se koristi za smirivanje stomačnih tegoba i jedno je od ”dječijih” ulja. Pomaže kod depresije i anksioznosti. Ulje Rimske Kamilice je u doba Rima pomagalo vojnicima u doba ratova, podstičući njihovu hrabrost.

Ulje Cimeta se koristi za aktiviranje a ulje Mente za smirivanje preaktivne čakre Solarnog Pleksusa.

Srčana čakra (Anahata)


Nalazi se u predjelu srca i njena boja je zelena.
Povezana je sa emocijama.

Ulje Ruže je povezano sa našim srcem, podstiče romansu i ljubav. Otvara srčanu čakru i pomaže nam da se otvorimo ka emocijama. Ulje Ruže budi osjećaj samopouzdanja i ljubavi ka sebi, naročito u periodima kada smo emotivno povrijeđeni.

Ulje Palmarose aktivira srčanu čakru a ulje Lavande umiruje preveliku aktivnost ove čakre.

Grlena čakra (Vishudha)

Nalazi se u predjelu grla i odgovara joj plava boja.
Ova čakra je centar samoizražavanja.

Poznato i kao afrodizijak, ulje Jasmina je takođe poznato kao jedno od eteričnih ulja za čakru grla zbog svog učinka na glas. Primjenjuje se u slučajevima promuklog glasa. Jasmin nas otvara za potisnutu emotivnu bol, omogućavajući protok energije kroz grlenu čakru.

Svojom slatkom, snažnom, cvjetnom aromom, Jasmin omogućava veću komunikaciju naših osjećaja, poboljšavajući odnose i intimu.

Ulje Limuna pomaže u aktivaciji grlene čakre dok ulje Korijandera smiruje i balansira.

PREPORUČUJEMO KNJIGU VODIČ ZA VEŠTICE

Treće Oko (Ajna)

Nalazi se na čelu između očiju i njena boja je indigo plava.
Ova čakra je povezana sa našom intuicijom.

Ulje Lavande ima nevjerovatno smirujuće dejstvo i odlično je za glavobolje, što je česta pojava kad god vam je treće oko blokirano. Možemo smiriti aktivni um Lavandom da bismo dostigli više stanje svesti. Odlično ulje za meditaciju. Kap ulja Lavande može da se nanosi direktno na treće oko, kružnim pokretima prije meditacije.

Ulje Ruzmarina će probuditi uspavano treće oko dok Ulje Rimske Kamilice može da pomaže kod smirivanja preaktivne čakre.

Krunska čakra (Sahasrara)


Nalazi se na samom vrhu glave i njena boja je ljubičasta.
Povezana je sa duhovnošću.

Tamjan, koji se smatra svetim uljem, koristi se za meditativno razmatranje, postizanje spokojnih stanja uma i za postizanje duhovnog oslobođenja. Duhovne i psihološke blagodati Tamjana odavno su prepoznate od strane mnogih kultura i duhovnih tradicija.

Ulje Vanile ili Nerolija će smiriti ovu čakru dok će ulje Lavande imati aktivirajuće djelovanje.

🔮
POSETITE
TAROTBEJB MAGIC SHOP
TAROTBEJB INSTAGRAM
TAROTBEJB YOUTUBE

🔮

ČITAJTE JOŠ
NUMEROLOGIJA: IZRAČUNAJTE VAŠ SUDBINSKI BROJ
SEKS MAGIJA: SKRIVENI FETIŠI NA OSNOVU NATALNE LILIT
KUNDALINI ENERGIJA I NJENO BUĐENJE